Illés Orsolya – Elnök

Bemutatkozás

Dr. Natasha Campbell McBridehoz hasonlóan engem  is kisfiam autizmus diagnózisa késztetett a táplálkozás, az emberi szervezet és pszihe felépítésének, müködésének újragondolására. A doktornővel 2008-ban kezdtük el az akkor nagyon súlyos állapotban lévő, nem beszélő, nem kommunikáló kisfiam kezelését, aki ma már egészséges közösségbe jár, beszél, barátkozik és fejlődése minden okot megad arra, hogy önálló és elégedett életet reméljünk a számára.

Az évek során több mint száz olyan családdal kerültem kapcsolatba, ahol a gyermek a GAPS spektrum valamely tünetétől  szenvedett, legyen az ekcéma, lisztérzékenység, figyelemzavar, hiperaktivitás, diszlexia vagy akár autizmus. Megdöbbentő volt ráébredni, hogy ezen problémák mögött szinte minden esetben emésztőrendszeri rendellenesség is felfedezhető. 2008-tól folyamatosan kutatom és világszerte tanulom az ilyen tünetek, betegségek kezelésének terápiás lehetőségeit, valamint a hatékony tanítás, fejlesztés módszereit. 2015 óta az Alkalmazott Viselkedéselemzés (ABA) nemzetközileg képesített képviselőjeként (BCaBA fokozat) igyekszem mind a hozzánk forduló családok, mind a gyermekeket ellátó oktatási intézmények segítségére lenni.

2012-ben Londonban Dr. Natasha Campbell-McBridetól okleveles GAPS Terapeuta képesítést szereztem és útmutatásainak megfelelően igyekszem az évek során összegyűjtött tudást mások segítésére fordítani.

Mivel azonban az autizmus esetén ezek a beavatkozások csak a gyermek szisztematikus és intenzív fejlesztésével együtt hoznak igazán látványos eredményt, a leghatékonyabb fejlesztési lehetőségeket is tanulmányozni kezdtem.

2013-ban A Florida Institute of Technology – ABA (Alkalmazott Viselkedéselemzés) tanszékén szereztem meg az alapfokú viselkedéselemző képesítést, majd supervízorom, a walesi Cardiff Egyetem tanára, Risca Solomon, BCBA segítségével készültem a nemzetközi minősítő vizsgára.

2013-ban ezenfelül megkezdtem az ún. Early Start Denver Model terápiás rendszerének (ESDM) elsajátítását is, az alapszintű képzésről Linzben szereztem oklevelet. Az ESDM egy az ABA-hez hasonlóan bizonyítottan hatékony eljárásokra alapuló fejlesztési rendszer, kifejezetten az egészen fiatal (1-3 éves kor közötti) gyermekek részére, akik már az autizmusra utaló ún.  “rizikó csoportba” sorolhatóak.

2015-ben az ABA nemzetközi minősítő bizottsága (Behavior Analyst Certification Board) előtt sikeres vizsgát tettem és BCaBA minősítést szereztem.

 

Szakmai  Életrajzom:

1999-ben szereztem első két diplomámat az ELTE Bölcsészettudományi Karán (angol és egyiptológia szakokon), majd 2000-ben a harmadikat (német nyelvtanárként).  2001-től főiskolai tanárként kezdtem dolgozni a Nemzetközi Üzleti Főiskolán (IBS), PhD tanulmányokat folytattam az ELTE Doktori Iskolájának hallgatójaként, majd 2003-tól a Közép-Európai Egyetemen helyezkedtem el.  Kisfiam diagnózisát követően a következő tanulmányokat folytattam az autizmus területén:

2008 -2009  APP (Audio-Psycho-Phonology) Terapeuta képzés, Mozart-Brain-Lab Intézet,  Belgium

Az audio-psycho-fonológia, amely hanghullámokkal, emberi hang, ill. zenei stimulációval fejleszti ill. rehabilitálja az idegrendszert  egy francia orvosprofesszor, Dr. Alfred A. Tomatis (1920-2001), majd fél évszázadon át gyűjtött tudományos felismerésein alapszik, és az általa megtervezett, kifejlesztett készülékekkel végezzük. Módszerét évtizedek óta sikeresen alkalmazzák világszerte, felfedezését, megfigyeléseit pedig elismerte, bizonyítottnak tekinti a párizsi Természet- és Orvostudományi Akadémia.

2009 – ABA/VB (Alkalmazott Viselkedés Terápia)  Képzés,  Institute Knospe – ABA, Hannover

Az ABA-terápia (Applied Behavior Analysis, magyarul alkalmazott viselkedéselemzés) alapelveit egy amerikai kutató, Ivar Lovaas fektette le az 1970-es években az Egyesült Államokban. 1987-ben arra az eredményre jutott, hogy a két évig tartó, heti negyvenórás terápia után a kutatásaiban résztvevő három-négy év alatti autista gyerekek 47 százaléka később normál iskolába mehetett, IQ-juk normál tartományba esett, az elsajátított viselkedés tehát a későbbiekben is fennmaradt. Később az ABA terápás rendszer B.F. Skinner kutatási eredményei alapján tovább finomodott és ma már világszerte a leghatékonyabb intervenciós eszköznek tartják autista gyerekek kezelésében.

2010 – “Légy gyermeked legjobb tanára!” ABA/VB Szülőtréning Szervezése és Tolmácsolása Budapesten

Előadó: Robert Schramm, BCBA, Knospe – ABA Intézet, Németország

2011 – Dr Natasha Campell McBride előadása Budapesten, Szervező és Tolmács

2011 – Treating Autism 7TH Biomedical Conference & Exhibition, UNIVERSITY OF LONDON

http://www.cenaverde.com/news/dokumente/treating-autism-2011.pdf

2012  március– GAPS Practitioner Training, dr. Natasha Campbell – McBride, Medinform, London

Certified GAPS Practitioner képesítés megszerzése

2012 szeptember – Treating Autism’s International Autism Conference at Brunel University, London

2012 – 2013  Florida Institute of Technology – Post-Graduate Studies: ABA szakirány

Jelenleg az amerikai felsőoktatás keretei között készülök az okleveles viselkedés-elemző minősités megszerzésére. Nagy szerencsémnek tekintem, hogy az ABA legnagyobb nevű szakértőitől tanulhatok, mint Jose Martinez-Diaz vagy Vincent Carbone. Az alapszintű képzést 2013ban fejeztem be, jelenleg a mesterképzésen folytatom tanulmányaimat.

2013 – 2015

A nemzetközi minősítő vizsgához szükséges szuperviziót (szakmai felügyeletet) Risca Solomon, BCBA, a neves angol Skybound  Autism Therapies Intézet vezetője biztosította számomra és az Alapítvány számára, ezzel lehetőségünk nyílt a problémás eseteket nemzetközi szaktekintélyekkel is egyenként megvitatni.

2013 Linz, Alapszintű ESDM tréning, a rendszert kifejlesztő MIND Institute szervezésében

2015 BCaBA képesítés

Online képzések:

2015    Natural Play Therapy (Supervisor: Julie Sando)

Skills for Autism: Providing Effective Behavioral Parent Training:      Research and Practice Recommendations

Skills for Autism: Enhancing Behavioral Parent Training with Acceptance and Commitment Therapy  (ACT)

 

 

Media szereplések:

Videok, tv szereplések:

http://www.youtube.com/watch?v=8YpL5Ityrik

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/06/15/11/Tobbe_mar_nem_gyogyithatatlan_betegseg_az_autizmus_.aspx    (2011 junius 15, 20. perctől)

http://www.rtlklub.hu/musorok/felketto/videok/103223

http://mamaguru.hu/Media.aspx?id=Mit_ertunk_el_eddig_az_ABA_segitsegevel

Cikkek:

http://www.origo.hu/egeszseg/20110607-psziches-betegsegek-autizmus-depreszsio-skizofrenia-diszlexia-hiperaktivitas-gyogyitasa-etrenddel.html

http://divany.hu/egeszseg/2011/06/01/8_nap_tej_nelkul_es_mar_nem_verte_a_fejet_a_falba/

http://divany.hu/eletmod/2011/09/20/tej_es_gabona_nelkul/